این مقاله از شرکت تجهیزات آزمایشگاهی پیمان پویان طب به این موضوع می پردازد. که اتوآنالایزر بیوشیمی چیست؟
دستگاه اتوآنالایزر بیوشیمی دستگاه هایی هستند که برای اندازه گیری غلظت مواد شیمیایی در یک فرآیند بیولوژیکی استفاده می شوند.
دستگاه اتوآنالایزر بیوشیمی ابزاری هستند که در زمینه پزشکی برای اندازه گیری مواد شیمیایی استفاده می شوند. این مواد شیمیایی در مراحل مختلف در فرآیندهای مختلف بیولوژیکی مورد استفاده قرار می گیرند.
آنالیزور بیوشیمی بالینی ابزاری است که از سرم خون یا نمونه ادرار استفاده می کند. با استفاده از معرف ها واکنش هایی را برای اندازه گیری اجزای مختلف مانند قند، کلسترول، پروتئین، آنزیم و غیره واکنش ایجاد می کند. برای معاینات روتین بهداشتی یا در بیمارستان ها انجام می شود. و نتایج داده های عینی را فراهم می کند که تشخیص به موقع بیماری. همچنین نشان دادن اثرات درمان و پیش آگهی بیمار را امکان پذیر می کند.
شرکت تجهیزات آزمایشگاهی پیمان پویان طب از فروشندگان دستگاه های اتوآنالایزر بیوشیمی و تامین کننده قطعات آن است. ضمن اینکه این شرکت در تعمیر و سرویس این دستگاه ها در سطح کشور فعال است.
روش کار اتوآنالایزر ها
بطور کلی تمامی دستگاه های اتوآنالایزر یک رویه کاری مشخص دارند. آنها ترکیبات شیمیایی خون را به وسیله اندازه گیری رنگ سنجی در حضور جریان مداوم اندازه گیری کرده و نتیجه را بصورت نمودار نشان میدهند.
این دستگاه ها پس از جداسازی سرم خون، معرف خاص مورد نظر (برای هر سنجش معرف مخصوص خود در دستگاه موجود است) به سرم اضافه میکند. و ترکیب نهایی رنگ خاص خود را خواهد داشت.
نور توسط مواد مختلف متفاوت از هم جذب میشود. یعنی هر ماده ای طیف خاصی را جذب می کند. به همین علت دستگاه با نوری با رنگ مکمل از تمامی ترکیب ها از نمونه عبور داده و میزان جذب را اندازه گیری میکند. پس از آن با مقیاس سنجی نسبت به نور استاندارد و اصلی موارد مختلف را به صورت عدد اعلام میکند.

انواع اتوآنالایزرهای بیوشیمی بر اساس روش کار
روش های مختلفی برای معرفی نمونه ها به آنالایزر وجود دارد. لوله های آزمایش نمونه ها اغلب در قفسه ها بارگیری می شوند. این قفسه ها را می توان مستقیماً در بعضی از آنالیزها قرار داد یا در آزمایشگاه های بزرگتر، در امتداد مسیر اتوماتیک منتقل کرد. روش های دستی بیشتر شامل قرار دادن مستقیم لوله ها در چرخ فلک های دایره ای است که می چرخند تا نمونه در دسترس باشد.
بعضی از آنالیزورها نیاز دارند نمونه ها به لیوان های نمونه منتقل شوند. با این حال، نیاز به حفاظت از سلامت و ایمنی کارکنان آزمایشگاه، بسیاری از تولیدکنندگان را بر آن داشته است. تا آنالیزورهایی تهیه کنند. که از نمونه گیری از لوله بسته استفاده می کنند. و از مواجهه مستقیم کارگران با نمونه ها جلوگیری می کند. نمونه ها می توانند به صورت منفرد، دسته ای یا مداوم پردازش شوند.
بنابراین بطور کلی اتوآنالایزرها بر اساس برنامه نرم افزاری شرکت سازنده و به لحاظ نوع مواد مصرفی به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:
- open system auto analyzer
- closed system auto analyzer
سیستم های باز- open system:
سیستم های باز سیستم های خودکاری هستند که امکان وارد کردن سخت افزار، نرم افزار و ابزار دقیق را فراهم می کنند. یکی از مهمترین مزایای یک سیستم باز این است که این سیستم انعطاف پذیری بیشتری برای انتخاب ابزار دقیق فراهم می کند. و برای هر تغییری که با گذشت زمان مورد نظر باشد امکان دسترسی به درجه بالاتری را فراهم می کند.
مزیت این نوع سیستم ها بیشتر در این است که آزمایشگاه میتواند از هر نوع کیت و از هر شرکت تولید کننده با توجه به توان مالی خرید نماید. زیرا اپراتور دستگاه می تواند پارامترهای مربوط به هر کیت را بر اساس کیت خریداری تغییر دهد. در این حالت آزمایشگاه می تواند کیت های ارزانتری خریداری نماید.
سیستم های بسته closed system auto analyzer:
در مقابل ، دستگاه اتوآنالایزر بیوشیمی سیستم های بسته به عنوان بسته های اتوماسیون قبل از تحلیل ، ابزار دقیق فاز تحلیلی. و سیستم های پس از تحلیل در یک واحد وجود دارند. سخت افزار و نرم افزار همراه به طور خاص برای ادغام با سایر ابزارها و برنامه های کاربردی آن دستگاه طراحی شد است. جذابیت سیستم بسته اصطلاحا “کلید در دست” است. زیرا سیستم های بسته “فورا آماده به کار” هستند. اغلب با برنامه ریزی و اجرای آزمایشگاه کمتر، می توانند سریعتر فعال شود. دخالت اپراتور در آن به مراتب کمتر است. با این حال ، تجارت با سیستم های بسته انعطاف پذیری کوتاه مدت دارد. زیرا اصلاح این سیستم ها پس از نصب اغلب دشوار یا هزینه بر است.
فتومتری و آی اس ایی
فتومتری متداول ترین روش برای آزمایش مقدار آنالیت خاص در یک نمونه است. در این تکنیک، نمونه تحت واکنش قرار می گیرد. تا تغییر رنگ ایجاد کند. سپس، یک فتومتر میزان جذب نمونه را اندازه گیری می کند. تا به طور غیرمستقیم غلظت آنالیت موجود در نمونه را اندازه گیری کند. استفاده از الکترود انتخابی یونی (ISE) یکی دیگر از روش های تحلیلی رایج است. که به طور خاص غلظت یون را اندازه گیری می کند. این به طور معمول غلظت سدیم، کلسیم یا پتاسیم موجود در نمونه را اندازه گیری می کند.
بخش ها و قسمت های تشکیل دهنده دستگاه اتوآنالایزر بیوشیمی
عمده ی دستگاه های اتوآنالایزر بیوشیمی در موارد زیر با یکدیگر مشترک اند. البته این بدان نیست که عینا در ظاهر و عملکرد همانند یکدیگر باشند. اما بطور کل همین رویه و ارگان ها را دارا هستند:
بخش نمونه گیر: نمونه ها و محلول های شسته شده را به سیستم دستگاه آسپره میکند.
پمپ و لوله چند سوراخه: نمونه ها را با محلول های معرف مخلوط کرده و موظف است مایعات را به قسمت های مختلف متشکل از ماژول ها با دقت پمپاژ کند.
دیالیزگر: یک غشا بطور نیمه تراوا که باعث میشود امکان عبور مواد گزینشی و انتخابی باشد.
حمام گرم: مایعات در اینجا در حرارت مورد نظر برای پیشرفت رنگ نگهداری میشوند.
رنگ سنج: تغییرات در چگالی نوری جریان مایعی را که در یک لوله جاری میشود مانیتور میکند.
ثبات :سیگنال الکتریکی، چگالی نوری از یک رنگ سنج به یک نمایشگر گرافیکی روی یک چارت متحرک تبدیل میکند.
پیشنهاد میکنیم بخوانید: اتوآنالایزر بیوشیمی کوباس

نگهداری از یک دستگاه اتوآنالایزر بیوشیمی
یک دستگاه اتوآنالایزر مانند غالب دستگاه ها نیاز به کالیبراسیون مداوم دارد. این کالیبراسیون می بایست توسط افراد آموزش دیده و با مهارت کافی انجام شود. چرا که این دستگاه ها به شدت عملکرد دقیق و ظریفی دارند. بیشتر مشکلات در این دستگاه ها معمولا مربوط به بخش های مکانیکی میشود.(نظیر لوله ها، پمپ ها و سوزن ها) و برخی اوقات هم بخش های الکتریکی با مشکل در عملکرد مواجه میشوند(مانند سوئیچ ها و موتورها).
هرچند ایرادات الکتریکی به مراتب کمتر از ایرادات مکانیکی حادث میشوند اما معمولا هزینه تعمیرات آنها بالاتر است.
توجه: برای جلوگیری از ایرادات و صدمات مداری بدلیل نوسانات برقی توصیه می شود از یک استابیلایزر برق شهری برای این قبیل دستگاه ها استفاده شود.
نگهداری استاندارد
بغیر از داشتن برنامه دقیق سرویس دستگاه که بایستی توسط متخصص انجام شود. با رعایت نکاتی میتوان عملکرد اتوآنالایزرها و طول عمر آن ها را بهبود بخشید:
- اگر محلول روی دستگاه ریخت بلافاصله آنرا پاک کرد.
- در هنگام خاموش بودن دستگاه کاور روی دستگاه قرار داد.
- دستگاه نبایستی در محیط خیلی گرم و مرطوب قرار گیرد.
- دستگاه نباید در معرص جریان مستقیم هوا باشد.
- محل دستگاه باید فیکس شده و بدون لغزش باشد.
- دستگاه را در مجاورت مواد شیمیایی قرار ندهید.
- از تعمیر دستگاه بپرهیزید و برای این کار با متخصص تماس بگیرید.
یکی از فیلدهای اصلی شرکت تجهیزات آزمایشگاهی پیمان پویان طب با کادر دوره دیده و متخصص در زمینه خرید ، فروش ، تعمیر ، تامین قطعات ، سرویس دوره ای اتوآنالایزر بیوشیمی است.
اگر نیاز به کمک، مشاوره و سرویس اتوآنالایزر هستید. همین حالا تماس بگیرید.